Мої сім тез про Ненасильницьке спілкування

Мої сім тез про Ненасильницьке спілкування

Чесне вираження себе

Багато хто вважає, що Ненасильницьке спілкування – це щось на кшталт «бути чемним» і «не провокувати» конфлікти. Насправді ННС – це про чесність і щирість у стосунках, про довіру. В таких стосунках тобі безпечно говорити про те, що хвилює, про свої почуття і емоції, незалежно від їх забарвлення. Спробуйте висловлювати себе більш щиро і відверто, не бійтесь говорити про те, що непокоїть, і ви побачите, наскільки поглибилися ваші відносини.

Щирий намір порозумітися

Намір – одне з «чарівних» слів в ННС. Якщо ви в конфлікті чи готуєтеся до складної розмови, спитайте себе: «Який в мене зараз намір? Чи готовий/готова я почути іншу людину? Чи прагну я поглибити взаєморозуміння?»

Емпатія до себе

Ненасилля по відношенню до іншого починається зі співпереживання по відношенню до себе. Не звинувачуйте себе, не засуджуйте. Не шукайте виправдань і не перекладайте відповідальність на оточуючих. Концентруйтеся на почуттях і потребах, які живуть тут і зараз. Які потреби ви намагалися задовільнити тим чи іншим вчинком? Чи вдалося вам задовільнити ці потреби? Що ви відчуваєте з приводу цього?

Емпатія до іншої людини

За будь-яким людським вчинком стоїть прагнення задовільнити незадоволені потреби. Коли приймаєш цю позицію, як засадничу, стає набагато легше розуміти інших без оцінок і засудження.

Пам’ятати, що навіть за найлютішим висловлюванням стоять незадоволені людські потреби

Можливо, ця навичка прийде до вас згодом – потрібно досить багато часу, щоб виходило робити це автоматично. Буває так, що людина волає, лається і виливає на оточуючих відро бруду. Проте насправді людина виливає в такій формі свій біль. Що стоїть за цим болем? Про що кричить людина, що їй болить?

Казати «ні» і чути «ні»

Іноді про ННС розказують як про методику, яка вчить домагатися свого за будь-яких обставин. Це зовсім не так. ННС вчить чути «ні» і сприймати «ні» як відмову запропонованим стратегіям, а не відхилення вас як людини. А ще ННС стоїть на тому, що будь-яку потребу можна задовільнити в різний спосіб, тому варто відштовхуватися від потреби та шукати, яким прийнятним для всіх способом можна її задовільнити.

Не шукати винуватого, а шукати взаєморозуміння

ННС вчить, що не варто вдягати суддівську мантію, коли маєш справу з конфліктом. Не шукай, хто правий, а хто винуватий. Кого нагородити, а кого покарати. На чому дійсно треба зосередити увагу і зусилля, так це на налагоджені взаєморозуміння. Допомогти почути і зрозуміти один одного – найкраще, що ти можеш зробити для людей в конфлікті.