Набір до Школи Інженерів Порозуміння триває до 25 січня

Набір до Школи Інженерів Порозуміння триває до 25 січня

«Школа «Інженери Порозуміння» – унікальний проект з налагодження діалогу та миропобудови вперше за свою історію розширює географію на Захід України. Тут шукають учасників із двох областей – Закарпатської та Чернівецької. Також лише для групи №5 запрошують подаватися людей з Херсонщини. Як і раніше, фокус проекту націлений на Східний регіон, а найперше – прифронтові Луганщину та Донеччину, але також Харківську, Запорізьку і Одеську області.

На сьогодні в Україні налічується двадцять чотири діючих сертифікованих випускники, яких Школа підготувала за роки свого існування. Чимало громадських організацій та представників місцевого самоврядування із вдячністю та задоволенням згадують про співпрацю з Інженерами Порозуміння і звертаються до ГО «Простір Гідності» із запитами про діалогову співпрацю у своїх регіонах.

Для прикладу, одна очільниця організації, що опікується гуманітарними питаннями на Донбасі, застрягла у конфліктній ситуації з керівництвом міста, і це було суттєвою перешкодою для ефективної роботи цієї ГО. Вона звернулась до "Простору Гідності" із запитом для Інженерів Порозуміння розібратися в цій ситуації і результат її дуже порадував. З її слів, ставлення один до одного і до ситуації змінювалося впродовж спілкування під час проведення зустрічей, що передували до діалогу, а сам процес був корисним для усіх, хто був готовий спілкуватися. Вона із вдячністю пояснила, наскільки її надихає те, як підтримка Інженерів Порозуміння допомогла їй в інший спосіб поглянути на ситуацію і знайти шляхи вирішення задавненого питання. "Було дуже цікаво спостерігати за роботою Інженера Порозуміння. Мені б дуже хотілося у своєму повсякденному житті користуватися такими ж прийомами. Все, що відбулося, корисно для мене. У присутності фахівця з діалогу було спокійніше і конструктивніше. Важливо також, що зникла агресія у спілкуванні", – сказала очільниця.

Під час навчання учасники проекту здобувають навички з Ненасильницького спілкування, медіації, фасилітації діалогів, кризових переговорів та ін. Їх можна назвати «майстрами з налагодження міжлюдських відносин», а лід-тренер Школи ІП, сертифікований тренер з Ненасильницького спілкування та сертифікований спеціаліст з кризових переговорів Карл Плеснер порівнює уміння Інженерів Порозуміння з майстерністю автомеханіка: «Коли у вас ламається автівка, важливо, щоб вона була полагоджена і її можна було безпечно використовувати. З таким питаннями допомагають на автосервісі. Подібно можна говорити і про суспільні взаємини: коли вони руйнуються чи напружені, Інженер Порозуміння знає, як налагодити зв’язки у конфліктах, що завдають людям шкоди і болю. Наші випускники допомагають учасникам конфлікту комунікувати між собою, щоб вони могли вирішувати разом складні ситуації у мирний спосіб, замість протистояти і боротися одні з одними».

Нині завершують вивчати теоретичний курс учасники групи №4, і далі на них очікує практичне відпрацювання здобутих навичок у своїх спільнотах. За кілька тижнів вони підуть «у поля» для того, щоб сприяти вирішенню конфліктних ситуацій, від яких потерпають групи людей у соціумі. Образно кажучи – налагоджувати мости між тими, хто не уміє наблизитися до розуміння один одного, бо між ними часто пролягає прірва нерозуміння, внаслідок чого унеможливлюється будь-яка співпраця.

Аліна Котенко з Луганської області прийняла рішення виїхати за межі тимчасово окупованої території, коли почалась війна. Вона десять років практикує як психолог, але зіткнувшись особисто з новими з викликами, почала шукати тонших інструментів, які б були корисні для неї самої та зменшували б напругу у суспільстві загалом.

"У мене великий досвід групової терапії, особистих трансформацій моїх клієнтів, але в цій програмі вийшло так, що очікування у мене були одні, а те, що я тут отримую, перевищує їх в рази. Усередині групи встановився глибокий зв’язок між її учасниками, це допомагає витримувати якісь внутрішні больові точки і безпечно, з користю для особистого розвитку, проживати їх. Йдеться про навчання і отримання навичок водночас – ми на практиці робимо одразу те ж, що нам розказують в теорії," — ділиться враженнями від навчання учасниця 4-ї групи Школи «Інженери Порозуміння» Аліна Котенко.

Цікаво, що науковці пророкують майбутнє саме професіям, які «зшиватимуть» суспільства між собою. Про це йдеться зокрема, у доповіді Римського клубу – однієї з найавторитетніших неурядових організацій у світі. Автори називають серед ключових напрямків тенденції до стійкого розвитку людства, пошук мудрості, примирення протилежностей та баланс загалом. Ці цілі, власне, і ставить перед собою Школа Інженерів Порозуміння, набір до групи №5 триватиме до 25 січня 2020 року. Деталі та форма подачі заявки на участь - за посиланням https://peaceengineers.com Для відібраних учасників навчання безоплатне.

Довідково: Проект «Школа «Інженери Порозуміння» реалізовує ГО «Центр Ненасильницького спілкування та примирення «Простір Гідності» спільно з ПАКС (Нідерланди) та за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.