Радість – як важка емоція, що дає нам ресурс

Радість – як важка емоція, що дає нам ресурс

Радість – як важка емоція, що дає нам ресурс

«Щоразу, коли ми дозволяємо собі зануритися в радість, ми зміцнюємо стійкість і культивуємо надію»

Радість для кожного поняття різне. Один виражає її відкрито, ділячись нею з навколишніми. Він хоче, щоб інші пораділи за нього, а можливо, щоб інші пройнялися його радістю. Інші – навпаки, стримують це почуття, ховаючи його. Чи то боячись пристріту, чи можливо не такі відкриті до світу. А може схильні до суспільної думки – якщо розкажеш – не збудеться або станеться щось погане…

Але виявляється є й інший бік вираження радості, коли її можна практикувати. Цьому напрямку багато роботи присвятила американська соціологиня Брене Браун, яка попри свої дослідження сорому, страху та вразливості, виявила, що до списку проблемних емоцій потрапила і радість. Адже, коли ми стримуємо емоції, у нашому випадку боячись зурочення прояву радості, ми водночас прощаємося і з чистою радістю.


Брене Браун у своїх роботах зазначає, що уроки радості вона засвоїла завдяки спілкуванню з людьми, яким довелося відчути горе та страждання. І її визначення поняття радість стало вибуховим, адже вона довела, що це найважча емоція. Адже саме відчуваючи радість, ми одночасно стаємо вразливими і полохливими, очікуючи якогось лиха, бо знаємо що це почуття може поламатися або не відбутися. Її практичні висновки базуються на справжніх історіях людей, які переживали радість, і які її втратили, та саме ця втрата допомогла їм відчути радість.

Авторка узагальнила почуття радості, від якого не потрібно ухилятися. Адже людина не може передбачити трагедію або втрату й підготуватися до них. Її завдання – зберегти можливість відчути радість в тест-драйв відчаю і при цьому зберегти стійкість. Так, радіти це незручно, страшно і вразливо. Але щоразу, коли ми дозволяємо собі зануритися в радість і цілковито прожити ці моменти, ми зміцнюємо стійкість і культивуємо надію. Радість стає частиною нас, і, коли відбувається, щось погане – а воно трапляється, – ми стаємо сильнішими.

Будьте вдячні за те, що у вас є і не втрачайте почуття радості!


Фото: Carl Plesner


*Брене Браун (Brené Brown) — американська письменниця, профессор Х’юстонського університету, магістр соціальної роботи, доктор філософії. Книги та дослідження Р. Брене присвячені питанням, пов’язаним із почуттями сорому та вразливості, а також з хоробрістю та повноцінністю життя. За версією The Bew York Times 2013 року її книги « Великі відважності» та «Дари недосконалості» включено до списку бестселерів.