Допомога як потреба, без задоволення якої важко бути правдиво щасливим

Допомога як потреба, без задоволення якої важко бути правдиво щасливимЯкось недавно, під час супервізії менторів Школи Інженерів Порозуміння, ми піднімали тему допомоги і Карл Плеснер навів слова нашого з ним улюбленого данського філософа Серена К'єркегора, які так глибоко відгукнулися багатьом і стали основою усієї подальшої розмови, а може для когось провідничками до ще глибших роздумів.

Для мене цей текст про саму сутність служіння через допомогу і я вирішила тут, без зайвих коментарів, поділитися цим текстом, і саме так розпочати свій блог на сторінці Школи Інженерів Порозуміння:

«Якщо ви дійсно хочете привести людину в якесь певне місце, слід перш за все подбати про те, щоб зустріти її там, де вона є, і почати звідти. Секрет усього мистецтва допомоги саме в цьому.

Той, хто не може цього зробити, сам перебуває в омані, якщо думає, що спроможний допомогти комусь іще. Щоб справді допомогти іншій людині, я маю розуміти більше, ніж вона – але, безумовно, перш за все розуміти те, що розуміє вона.

Якщо я цього не роблю, то моє краще розуміння зовсім їй не допоможе. Якщо ж я попри все маю бажання засвідчувати своє краще розуміння, то це через те, що я насправді перебуваю у страшній гордині і хочу не приносити людині користь, а щоб вона мною захоплювалась. Будь-яка справжня допомога починається із приниження.

Спершу помічник має принизитися (ред. – змаліти) під людиною, якій хоче допомогти і таким чином зрозуміти, що допомагати – це не бути самим домінуючим, а це бути самим терплячим; а відтак допомога – це готовність поки почати з визнання, що зараз ти помиляєшся й не розумієш те, що розуміє інший».
                                                                        ~ Серен К'єркегор (Søren Kierkegaard), данський мислитель і вчений