Про назви Ненасильницького спілкування, про його природу і його носіїв

Про назви Ненасильницького спілкування, про його природу і його носіїв

Не рідко у стосунку ННС зустрічаємо в Україні на письмі, а також і в усній мові такі словосполучення: «фахівець з Ненасильницького спілкування», «спеціаліст з Ненасильницького спілкування», «експерт Ненасильницького спілкування». І сумно бачити такі словосполучення, бо у їхньому змісті нам бракує цілісності, повноти й розуміння природи ННС. Раніше ми не чули, щоб сертифіковані тренери з ННС у світі, навіть ті, які найбільше визнані людьми, користувалися таким словосполученням для опису своїх ролей і місій. Та ми не раз чули від сертифікованих тренерів з ННС, котрі особисто працювали чи приятелювали із упорядником процесу ННС (кажемо ще – засновником) Маршаллом Розенбергом, що він не вітав у стосунку із Hенасильницьким спілкуванням використання слів «фахівці», «спеціалісти», «експерти» (англ.: experts, specialist, masters...of / in NVC). І це не дарма, бо Ненасильницьке спілкування як парадигма буття людини, як один зі шляхів, процесів, яким послуговуємося для повернення до повноцінного життя – немає ієрархії експертності, а відтак категорій спеціалістів, знавців, майстрів чи фахівців. Бо ж хіба можна бути експертом з Життя чи фахівцем з Людяності? Та Життя можна жити. Життям можна ділитися. І можна бути на різних етапах цього процесу. Можна заблукати. І можна знову відзнайтися. Чи не так?

Ми у Просторі Гідності і наші колеги Інженери Порозуміння також не використовуємо такі словосполучення щодо ННС під час роботи та у житті. Ми ж визнаємо і кажемо, що є люди – тренери з ННС, сертифіковані світовим Центром ННС (Center for Nonviolent Communication CNVC); і є люди, які прагнуть жити за ННС і діляться цим досвідом у різних професіях і на різних соціальних рівнях; і є люди, які зацікавлені дієвістю ННС для суспільних процесів і використовують процес ННС як інструментарний підхід, бажаючи запобігти якомусь лиху, зменшити його наслідки чи вийти із нього, – тоді вони називають ННС "методом", "методикою" або ж "інструментом" тощо.  Інколи ми чуємо досить невтішні відгуки наших співвітчизників, а також людей з інших країн, котрі стали свідками спроб т.з. «ННС експертів» «навчити» Ненасильницькому спілкуванню інших.

Пишучи цей допис, маємо бажання пригадати собі й читачам, що американський науковець і практик Маршалл Розенберг свого часу уклав процес Ненасильницького спілкування зі щирим наміром показати іншим практичний шлях повернутися до повноти життя, до повноцінної постави людини у своєму кожноденні. Тож важко назвати це інструментом чи методом. Водночас, ми визнаємо, що не усі ще є свідомі цього і тому все ж радіємо будь-якій можливості використовувати таке «повернення до людяності», як би його не називали.

© Малюнок «Ангел великодушності» Габриель-Діана Боде | Angel of the magnanimity - Gabriele-Diana Bode