Ева Рамбала: «Я більше люблю робити тренінги в Україні, аніж в Угорщині"

Ева Рамбала: «Я більше люблю робити тренінги в Україні, аніж в Угорщині"

Подбати про тих, хто дбає про інших: «Простір Гідності» влаштував навчальний захід для освітян на платформі Школи Інженерів Порозуміння в рамках проекту «Діалог задля вирішення конфліктів». На триденному тренінгу Єви Рамбали, учениці засновника методики ННС Маршала Розенберга і сертифікованої тренерки Міжнародного центру ненасильницького спілкування (CNVC), учасники мали змогу познайомитися з процесом ННС, а також відпрацювати практичні навички. До участі в тренінгу запросили також тих, хто брали участь у конкурсі на навчання у Школі Інженерів Порозуміння та не пройшли до фінального етапу відбору.


«Так непросто чути відмову, коли береш участь у конкурсі з палким бажанням його пройти! І нам, організаторам, також дуже непросто відбирати учасників у групи Школи ІП, зважаючи на регіональну квоту та багато інших критеріїв. Адже чи не усі, хто заповнює заявку на участь у Школу Інженерів Порозуміння, свідомо обирають шлях побудови миру через діалог і палко бажають стати спеціалістами у царині побудови миру», – звернулася до учасників Олена Ганцяк-Каськів, Голова «Простору Гідності» і лідерка проекту в Україні. – «І тому ми разом із партнерами проекту вирішили подарувати вам можливість участі у просторі ННС з Евою Рамбалою – угорською тренеркою з Ненасильницького спілкування, визнаною і шанованою в освітніх і бізнесових колах України».

Більшість учасників тренінгу Еви Рамбали – із освітньої сфери. Проект не має спеціальних навчальних програм для них, однак підтримує розуміння того, наскільки важливі знання з ННС для тих, хто працює з дітьми і молоддю та підтримує ініціативи розвивати навички ННС для учасників сфери освіти в Україні­.

Ева Рамбала – давня приятелька «Простору Гідності», Україну знає, зокрема, зі співпраці у проектах партнерів «Простору Гідності» – Просвітницької ініціативи Empatia.pro та Міжнародного інституту інтегрального розвитку.

«Я більше люблю робити тренінги тут, в Україні, аніж в Угорщині, бо там я перетинаюся з такими людьми, які в більшості зневірені та засмучені, що, як їм здається, вони нічого не можуть змінити. А в Україні люди, яких я зустрічаю прагнуть діяти. Я дуже рада тут бути, бо тут пульсує багато енергії», – ділиться своїми враженнями Ева Рамбала. – «Я чую тут певний запит в ключі «що я можу зробити для того, щоб допомогти іншим. Для мене важливо, наприклад те, що учасники мають запит на зміни та здатність до внутрішньої рефлексії. І можливо деякі люди не знали раніше про ННС, але вони зробили тут велику роботу чи отримали досвід власних рефлексій. Люди, які мають певні навички і здатність до внутрішньої рефлексії, насправді дуже мотивовані. І з ними легко працювати зазвичай, мають вони якийсь досвід з ННС чи ні. На жаль, не всі прихильні до ННС, з тих, хто колись дізнався про нього. Мені доводилося працювати з компаніями, керівник яких був переконаний, що «ось цьому ми маємо навчитися», говорячи про свій колектив. Отже, люди отримували якийсь неприємний досвід і були нещасливі у такому навчанні. І працювати за таких умов направду не приносить великого задоволення. В подібних випадках я можу переговорити з керівником і вказати на те, що я не прагну проводити тренінг. Я насправді вірю, що те, чим я ділюся, насправді дуже цінне, якщо ми хочемо мати більше миру. І я б хотіла проводити свій час з тими людьми, які насправді мотивовані до навчання. Це так само мотивує і мене. Щодо цієї групи, я не витрачала жодної хвилини часу, щоби пояснити, чому ННС - це добра практика. Кожен прийшов сюди з великим бажанням навчитися цьому».

А ось що кажуть самі учасники тренінгу про свій досвід навчання і про те, чим він був для них цінним.


Ольга Максименко з Києва, працює соціологом-аналітиком. Вона була учасницею конкурсу до групи №4 Школи ІП.

«Цей тренінг для мене в першу чергу про себе, про навички усвідомлення себе, своїх емоцій, потреб, з’єднання з собою. Це, власне, оце слово, яке вживає Ева, емпавермент, тобто, поєднання із власною внутрішньою силою. Це так, ніби якісь органи завжди у тобі були, а твоє тіло так і не навчилося їх використовувати. І цей наука про відзнаходження цих органів, про уміння ними керувати, їх застосовувати. Це по суті, як віднайдення себе. Так, ніби тобі пояснили природу процесів, які ти проходив у житті інтуїтивно. Насправді, в житті ми так багато говоримо про «серце», але чи знаємо де воно і як працює цей механізм? У мене був запит отримати більше емоційних і психологічних компетенцій. Я хочу рухатися в бік людяності. Не тільки ціннісно, але також говорячи про емпатію, про реальні компетенції. І тут я дійсно змогла це здобути, а далі у житті залишається практикувати. Йдеться не лише про те, щоб бути людяним до когось, але найперше це бути людяним до себе, чутливою до своїх почуттів і потреб».

Олена Зозуля, м. Слов’янськ, Донеччина, зараз працює у сфері надання психологічних послуг, до того мала 15 років педагогічного стажу.

«Я потрапила сюди, бо подавалась до Школи Інженерів Порозуміння на поглиблену навчальну програму з річною зайнятістю. І я дуже приємно вражена, що для тих, хто не до кінця пройшов відбір організатори Школи зробили такий подарунок! Про Еву Рамбалу я давно знаю, багато моїх знайомих мали змогу у неї вчитися ННС і були дуже задоволені. Всі мої сподівання щодо цього тренінгу справдилися, мені хотілося глибше зануритися в метод і це вдалося».

Інна Рокитянська з Диканського району, що на Полтавщині працює практичним психологом, також вона керівник методичного об’єднання взаємодії з психологами. Залучена до роботи у напрямку інклюзивної освіти з дітьми, які мають особливі потреби, та їхніми батьками:

«Мені дуже подобається тут атмосфера: мені комфортно і безпечно. Я їхала сюди з одними очікуваннями, а отримала значно більше. Я не знаю, що ще мене чекає далі, але це навчання – точно про мій особистий розвиток. Я сподівалась від себе структури, власної чіткої роботи, але я відмовилась від цієї стратегії власної поведінки, і зовсім переінакшила роботу. Я включилась в режимі «тут і тепер» і це дало змогу мені налагодити зв’язок зі собою. Точно знаю, що це корисно для мене зараз, і я буду намагатися передавати ці знання далі».

Вікторія Корсунська з Дніпра, працює викладачкою кафедри педагогічної психології у Вищому навчальному приватному закладі «Дніпровський гуманітарний університет».

«Новизна для мене у тому, що найперше ти маєш розуміти, що ти відчуваєш, що ти хочеш, яку потребу задовольняєш. Але також про те, щоби відчувати свого опонента. Приймати ту позицію, яка може сприяти у виходу з конфліктної ситуації м’якою силою. Я дуже задоволена, бо для мене, як для людини, яка прагне до розвитку взаєморозуміння, мені цього мало, я хочу більшого. Але загалом я можу сказати, що справдилась моя мрія – я тричі збиралась на тренінг до Еви Рамбали і це був величезний і дуже значущий подарунок від «Простору Гідності». І я думаю, що не зупинюся на цьому, бо під час навчання я отримала потужний інструмент, який допомагає взаємодіяти з ситуацією так, щоб правильно знаходити спільну мову і чути один одного. Я точно буду ділитися цими знаннями зі студентами-психологами, які зустрічаються з клієнтами майбутніми, які приходять з внутрішніми конфліктами чи якимись іншими. На моє переконання, як викладача, процес ННС цілком може претендувати на повноцінну дисципліну, яку можна розвивати далі уже в закладах освіти. Якби це стало елементом освітньої програми – було б чудово».


Довідково:

Ева Рамбала народилася і мешкає в Угорщині. З 1999 року сертифікована тренерка Міжнародного центру Ненасильницького спілкування (CNVC), має 20-річний тренерський досвід у сфері ефективних комунікацій, працювала у 33 країнах світу як медіатор і спеціаліст з примирення.
У 1996 році отримала стипендію на проходження 10-денного курсу з Ненасильницького спілкування (ННС, NVC, Nonviolent communication) безпосередньо у засновника методу д-ра Маршала Розенберга і це повністю змінило її життя. З 2000 року Ева рука-в-руку працювала з Маршалом у різних проектах, а з 2005 року вона стала представником і організатором Міжнародного центру ненасильницького спілкування у Східній Європі, де досі активно поширює ННС, а також у країнах, де немає тренерів з ННС.

Проект, який сьогодні найбільше надихає Еву – це робота з дітьми 6-10 років у школі, який розпочався в одній зі шкіл Угорщини. В Україні Ева працює тренером та коучем у проектах партнерів «Простору Гідності» – Просвітницької ініціативи Empatia.pro та у проектах для освітян Міжнародного інституту інтегрального розвитку («Соціальна інтеграція через розвиток емоційного інтелекту та навичок миротворчості у школах на Сході України», «Інтегральне лідерство», «Школа Емпатії»). Ева навчає викладачів-учасників проектів ННС та активно підтримує бажання команди МІІР та Empatia.pro впровадити таке навчання в усій освітній системі України. Ева щиро вірить, що робота в цьому напрямку допоможе українському суспільству долати наслідки травми війни та стати більш стійким до зовнішніх впливів. «Війна – це страшно. В Україні – це надзвичайно складна робота. Та мене надихає доброта і щирість, яку я побачила в українцях», – каже Ева. «В Україні, як і всюди у стосунках є потреба в людяності, здатності знаходити добро у кожному. Війна розпочинається в головах людей. Мир народжується в наших серцях».

Ева Рамбала підтримує « Простір Гідності» з моменту його заснування у 2014 році, а з 2019 року долучається до проекту «Школа Інженерів Порозуміння» у якості тренера для груп короткострокових програм Школи Інженерів Порозуміння.